«Η λιτότητα από μόνη της δεν συνιστά κάποιο πρόγραμμα» τονίζει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ.Ε.» λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Ο ηγέτης του γαλλικού Μάη του '68 και επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων και της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Για το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λέει ότι πρέπει να τεθεί όταν θα υπάρξει ορατή βελτίωση των οικονομικών. Τέλος, προτείνει τη μείωση του ελληνικού στρατού και ζητά από την Ε.Ε. να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα.
Η Γερμανία και η Γαλλία με το λεγόμενο νέο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» επιχειρούν να επιβάλουν ένα σχέδιο μόνιμης λιτότητας. Πώς το βλέπετε αυτό;
Α Αυτό αποτελεί μια γερμανογαλλική σύνθεση. Ομως, εάν θέλεις να κάνεις μια οικονομική ένωση δεν μπορείς να τη στηρίξεις μόνο στη λιτότητα. Φυσικά κάθε χώρα πρέπει να μειώσει το χρέος της, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η οικονομική διακυβέρνηση πρέπει να βασίζεται στις επενδύσεις, στη βελτίωση των καινοτομιών και στην οικολογία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Από μόνη της η λιτότητα δεν συνιστά κάποιο πρόγραμμα.
Ε Δεν δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης...
Α Εάν δεν προχωρήσουμε στα ευρωομόλογα για να στηρίξουμε νέες επενδύσεις, τότε η οικονομική διακυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Ε Τα ευρωομόλογα αποτελούν λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες;
Α Νομίζω ότι για χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, γιατί δεν μπορείς να το μειώσεις μέσα σε δύο ή τρία χρόνια. Από την άλλη πλευρά ,τα ευρωομόλογα πρέπει να έχουν διάρκεια η οποία να δίνει στη χώρα τη δυνατότητα να μειώσει το χρέος, αλλά ταυτόχρονα να χορηγούνται για επενδυτικούς σκοπούς και όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν το χρέος και τα ελλείμματα.
Ε Πώς αντιμετωπίζετε τη συζήτηση για μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;
Α Εάν αναδιαρθρωθεί το χρέος, η Ελλάδα θα έχει τον αναγκαίο χρόνο για να μειώσει τα ελλείμματα. Αυτή η επιλογή μπορεί να μπει στην ατζέντα όταν η οικονομική βελτίωση και η μείωση των ελλειμμάτων θα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση.
Ε Η Μέρκελ προτείνει στα κράτη-μέλη συνταγματικές δεσμεύσεις για πλαφόν στο έλλειμμα.
Α Δεν είναι αναγκαίες κάποιες συνταγματικές δεσμεύσεις, γιατί δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το βρίσκω σωστό να ασκούμε κριτική στη Γερμανία, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να εξηγήσουμε ότι είναι προς το συμφέρον και των Γερμανών να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους και να βοηθήσουν χώρες που τώρα δεν μπορούν να το αποπληρώσουν.
Ε Είναι εφικτή η πρότασή σας για μείωση των εξοπλισμών της Ελλάδας, με δεδομένες τις σχέσεις με την Τουρκία;
Α Καταλαβαίνω, αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα της Ελλάδας και του ελληνικού εθνικισμού. Δεν χρειάζεστε τόσο στρατό. Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι στρατιωτικό. Ολα αυτά τα πολεμικά παιχνίδια ανήκουν στον περασμένο αιώνα. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί χρειάζεται η Ελλάδα υποβρύχια; Για να πολεμήσει ποιον και πού;
Ε Υπάρχουν διεκδικήσεις στο Αιγαίο και αμφισβητήσεις κυριαρχίας.
Α Ελάτε τώρα! Ζούμε στον 21ο αιώνα. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εθνικισμός. Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα. Να μειώσετε το στρατό σας και υπάρχει πρόβλεψη για εγγύηση στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Πρέπει με πολιτική πρωτοβουλία να υπάρξει μείωση των εξοπλισμών και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο.
Ε Εχετε καταγγείλει στο Ευρωκοινοβούλιο τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι πιέζουν την Ελλάδα για πωλήσεις όπλων τους.
Α Ναι, βεβαίως και τους έχω κριτικάρει, αλλά πουλάνε όπλα στη χώρα σας γιατί ο ελληνικός εθνικισμός τα αγοράζει. Σταματήστε να τα αγοράζετε και τότε δεν θα μπορούν να τα πουλάνε.
Ε Πώς βλέπετε τις επιλογές Παπανδρέου για δημοσιονομική πειθαρχία και μείωση ελλειμμάτων;
Α Αυτή είναι μια δύσκολη συζήτηση. Το έχω ξαναπεί ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Οτι κανένας δεν θέλει να πληρώσει φόρους. Ούτε οι φτωχοί ούτε οι πλούσιοι. Κανένας. Η λογική που επικρατεί είναι, «να πληρώσουν οι άλλοι». Φυσικά, υπάρχει μεγάλη ανισότητα στη χώρα σας και η συζήτηση είναι πώς θα μειωθεί. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να συζητηθεί εκτενώς ποιο είναι το συμφέρον όλων των ανθρώπων στην Ελλάδα.
Ε Τι μπορούν να κάνουν οι λαοί της Ευρώπης για να αντιδράσουν στις εξελίξεις αυτές;
Α Κοιτάξτε. Δεν μπορώ να πω εγώ στους ευρωπαϊκούς λαούς τι να κάνουν. Ποιος είμαι εγώ για να το κάνω; Απλά θα έλεγα να τεθούν στο τραπέζι ο οικολογικός και ο οικονομικός μετασχηματισμός και να συζητηθούν σοβαρά, ώστε να δούμε πού θα βαδίσουμε.
Ε Οδεύουμε σε μια γερμανική Ευρώπη αντί για μια ευρωπαϊκή Γερμανία;
Α Οχι. Πρέπει να πάμε σε μια Ευρώπη των πολλών. Δεν μου αρέσουν λέξεις όπως «κυριαρχία» και δεν νομίζω ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κυριαρχήσει.
Ε Υπάρχει μια ρεαλιστική εναλλακτική προοπτική στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση;
Α Αυτό που πρέπει να δούμε είναι ότι η οικονομία χρειάζεται ρύθμιση και γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση. Οι λύσεις είναι πάντα πολιτικές και αυτές πρέπει να αναζητήσουμε.
Ε Τι σημαίνει το «ντόμινο» των κοινωνικών εξεγέρσεων σε Β. Αφρική και Μέση Ανατολή;
Α Ζούμε μεγάλες στιγμές! Το κύμα που σάρωσε την Ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του '90 βρίσκεται τώρα στο Νότο. Νομίζω ότι είμαστε ακόμη στην αρχή, χωρίς να διακρίνουμε τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. Πάντως η κατεύθυνση που ακολουθούν οι εξελίξεις είναι θετική. Χώρες όπως η Τυνησία μπορούν να ζήσουν με ελευθερία, χωρίς δικτάτορες, και αυτά είναι καλά νέα.