Μεταναστευτικό

Για τους μετανάστες





 Το δυστύχημα στο Κρυονέρι,  με τους  τέσσερις νεκρούς  ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και δύο αλλοδαπών  που παρασύρθηκαν από  αμαξοστοιχία, ενώ οι αλλοδαποί  προσπαθούσαν  να απεγκλωβίσουν  το αυτοκίνητο  των  ηλικιωμένων  από τις γραμμές του τρένου, μας υποχρέωσε όλους να  ξανασκεφθούμε τη στάση μας  απέναντι στους  μετανάστες . 
   Τη  μετανάστευση αυτή , λοιπόν,   όπου οι διακινούμενοι δεν είναι οικονομικοί μετανάστες ούτε  πολιτικοί πρόσφυγες, όπως τους ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, αλλά  συνάνθρωποι μας  υπό «παράτυπη» (δηλαδή μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα) μετανάστευση από τις εμπόλεμες ή εν αναταραχή χώρες τους,  δεν τη σταματάς ούτε με φράχτες , όπως αυτός     που φτιάχνεται   στον Έβρο ,ούτε  με τα στρατόπεδα που εξήγγειλε ο Χρυσοχοίδης  , που όταν και άν   γίνουν, θα φιλοξενούν  όχι περισσότερους από 30.000 μετανάστες ,όταν η εκτίμηση για τον αριθμό τους είναι  μεταξύ 500.000  και  1.000.000  .   Σημειώνουμε  ότι και για τα δύο προηγούμενα μέτρα    η αρμόδια επίτροπος Cecilia Malmström  αρνήθηκε  τη χρηματοδότηση.
   Αυτός ο φράχτης  ,τα στρατόπεδα  αλλά  και η επιχείρηση σκούπα της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας  , δεν μπορεί  παρά να είναι  προεκλογική  έμπνευση των  Χρυσοχοίδη και Λοβέρδου, που θέλουν να  μαζέψουν  τους.... εισβολείς από την Ανατολή  -  γιατί αυτοί ,τάχα,φταίνε για  την οικονομική,αισθητική και υγειονομική  κρίση  της πόλης – μαζεύοντας  ψήφους  στη δύσκολη  εκλογική  τους  περιφέρεια  , της  Β΄  Αθηνών. Οι  μόνοι που θα ανησυχήσουν  είναι όσοι συμετέχουν στη διακίνηση των μεταναστών , αλλά και  οι υποδοχείς τους,  ξενοδόχοι  τάχα , Αθηναίοι αετονύχηδες  που  τους στοιβάζουν  κατά δεκάδες στα  εγκαταλελειμένα  ακίνητα  του Αγίου Παντελεήμονα  και  του Κεραμεικού.
    Η  κοινωνία  μας, βίωσε ανάλογες μετακινήσεις  ( Μικρασιάτες πρόσφυγες από την ανταλλαγή πληθυσμών 1922-24  ,εμφύλιος με πολιτικούς πρόσφυγες στην Ανατ. Ευρώπη, μεταπολεμική μετανάστευση, χούντα , Κυπριακό ) και τώρα , σε συνθήκες  ύφεσης, δεν θα στρέψει τα πυρά της  στους ευάλωτους και δυστυχείς μετανάστες , έστω κι αν   την   ίδια  στιγμή  κάποιοι μιλούν  για οπλοφορία και οπλοχρησία , κάποιοι άλλοι  για στρατόπεδα  και  φράχτες, ενώ  άλλοι  ξυλοφορτώνουν  μέχρι  θανάτου  στον  Αγ. Παντελεήμονα    μετανάστες  με  αιτία  το  χρώμα  του  δέρματος  τους.
   Σαν χώρα έχουμε κατηγορηθεί  για τις  απαράδεκτες συνθήκες κράτησης των προσφύγων , το  χαμηλό ποσοστό απόδοσης πολιτικού ασύλου, την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής .... Ωστόσο το μεταναστευτικό  δεν  θέμα  που  προσφέρεται για   επικοινωνιακή προεκλογική ρητορεία .Δεν απασχολεί  μόνο τη  χώρα μας , που λόγω συνθηκών δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ενσωμάτωση  ικανού αριθμού προσφύγων , αλλά είναι πλέον  πρόβλημα όλης της Ευρώπης καθιστώντας επιτακτική  την υιοθέτηση μιας καινούργιας πανευρωπαικής πολιτικής, ενώ παράλληλα  υπάρχει    θετική ανταπόκριση στο  αίτημα για   αναθεώρηση του Δουβλίνου  ΙΙ.
   Εμείς ,οι Οικολόγοι Πράσινοι οφείλουμε  να εργασθούμε ,ώστε να αλλάξουν οι πολιτικές για τους μετανάστες ,έχοντας υποχρέωση στον ουμανισμό, τον αντιρατσισμό ,το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου  που διέπει τις  πράσινες θέσεις και την ιδρυτική μας διακήρυξη, προτείνοντας :
  1. Απογραφή    των  μεταναστών που έχουν ή όχι υποβάλει αίτηση ασύλου , αλλά και  όσων μελλοντικά  έρχονται στη χώρα   με τη δημιουργία κέντρων υποδοχής (και όχι χώρων κράτησης) στα σύνορα , όπου εκτός της υποβολής  αιτημάτων ασύλου,  θα  παρέχεται η  αναγκαία  ιατροφαρμακευτική και  διατροφική μέριμνα.
     
   2. Στελέχωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών  και των επιτροπών  που προβλέπονται για την έγκαιρη  διαχείριση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων ,  ταχεία εκκαθάριση των εκκρεμών αιτημάτων, ειδική πρόνοια  για  όσους εξέπεσαν από την  νομιμοποίηση του 2005 και για όσους δικαιούνται  άδεια παραμονής  για  ειδικούς λόγους ,ενώ  παράλληλα  θα παρέχεται πρόσκαιρο καθεστώς ανοχής για όσους από τους υπόλοιπους  αποδεικνύουν  επαρκείς  λόγους  παραμονής (πχ  εργασία )

    3. Αξιοποίηση όλων των  σχετικών Ευρωπαικών πόρων   για τη δημιουργία  κέντρων υποδοχής και ανοικτών χώρων φιλοξενίας προσφύγων ειδικών κατηγοριών (ανήλικοι, υπερήλικες κτλ) , αλλά και των κονδυλίων  για την  απέλαση ή την οικειοθελή αναχώρηση.
   4. Αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ  με την επιβολή της συνυπευθυνότητας για τις χώρες που  τελικά κατευθύνονται  οι  μετανάστες σε συνδυασμό με πιθανή  μονομερή αποδέσμευση  της  χώρας  μας  από  την ανάλογη  υποχρέωση  της   Schengen.

   Όσο δεν αντιμετωπίζεται θαραλλέα απο την Ευρωπαική Ένωση  η αιτία που δημιουργεί την αναγκαστική μετανάστευση –μιλάμε για τον πόλεμο και την πολιτική αναταραχή  σε Ιράκ, Κουρδιστάν, Αφγανιστάν , Ιράν, Συρία ,Βόρεια Αφρική  κτλ– δεν θα λυθεί το πρόβλημα . Η λύση λοιπόν βρίσκεται εκεί ....Εκεί πρέπει να επενδύσει η Ευρωπαική Ένωση... Στους τόπους εκκίνησης των χιλιάδων δυστυχισμένων , που καταλήγουν πεινασμένοι  και εξαθλιωμένοι στα φανάρια της Αθήνας και στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας..



Τάκης Νικολακόπουλος



Αναρτήθηκε στις 9 Απριλίου 2012